Ez az

"Tekintet nélkül arra, hogy Perzsiában van, és szúfinak hívják, Júdeában, a Holttenger mellett, és nevük esszénus, vagy rongyos lengyel falvakban, és khasszidoknak nevezik őket – az ember úgy érzi, hogy végre hazaérkezett. Ez az otthonosság. Ez a meghittség, és bizalmas jóhiszeműség. Ez az egyszerűség, jel és tiltakozás az ellen, ami ezer évek óta a történetben folyik. A romkultúrák közepette valami, ami nem pusztul el. A szertefoszló népekkel szemben valami, ami abszolút pozitívum. Minden propaganda és minden hittérítő háború és minden hivatásszerű klérus nélkül. Az ember tudja: ez az. Ez az." (Zen)

Ez a hazaérkezés-élmény késztet sokunkat arra, hogy újra és újra Hamvas írásaihoz, mint egy tengelyhez, visszatérjünk, és ezt a világot másokkal is megosszuk. Ebből a belső késztetésből fakadt a HamvasBéla.org is. Meg a hamvasi élet/mű utóéletének online fellelhető nyomai mentén kirajzolódó (mindenkori) láthatatlan történet.

Ha aktívan bekapcsolódnál, Hamvashoz kapcsolódó írást, fordítást vagy bármi mást publikálnál itt, esetleg linket ajánlanál, kérlek írj a hamvasbelaorg kukac gmail pont com címre.


Hamvas Béla, napló