Hamvas Béla, erdélyi színpadon először

Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Olbrin Joachim csodálatos utazása, Hamvas Béla, színház, művészet, Mezei Kinga,

A marosvásárhelyi színházban az idei évad legelső bemutatóját – amelynek próbáit már augusztus közepén elkezdték – szeptember 16-án tartja a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata a nagyteremben. Az Olbrin Joachim csodálatos utazása című fantasztikus játék Hamvas Béla művei nyomán készül, rendezője a szabadkai származású Mezei Kinga

Hamvas Béla művei még nem szerepeltek az erdélyi magyar színpadokon – tehát ezért is jelentős eseménynek ígérkezik a mostani. Az új előadás egy felnőtteknek szóló mese, amelyben egy ember keresi a teremtőjét, a világ urát és közben választ szeretne kapni arra a kérdésre is, hogy mi az élet.

Hamvas Béla azonos című meséjének valamint A jövő könyve című szövegének átdolgozásából született az Olbrim Joachim csodálatos utazása címmel mindeddig főként rádiójátékként életre kelő forgatókönyv. 

„Mezei Kinga sikeresen bizonyítja (...), hogy a költői nyelvhez közel álló, így szükségképpen stilizált beszédmódra épülő színpadi játékoknak helye van a kortárs színházi terekben.”  (Karácsonyi Zsolt)

A fiatal, vajdasági származású színész, rendező és díszlet-, jelmeztervező előadásainak alapanyagát nem drámai, hanem főként prózai szövegek, versek, esszék képezik. Ily módon dolgozott már Sziveri János, Csáth Géza, Pilinszky János és Bohumil Hrabal írásaival is. 

Népszerű bejegyzések

Kövess a Facebookon!