Ugrás a fő tartalomra

Kiemelt

Hamvas-szókincstár

Hamvas-szókincstár „…a szó megnevez és megszólít, életre kelt” Szakács Gábor szerkesztésében Az a tíz-húsz-harminc kép vagy zenemű vagy vers, amely az embert hosszabb ideig kíséri,  meghitt élettárs. Az az egészen kevés gondolat, amelytől sohasem válik meg, amely minden  időben gondolkodás tárgya, örök és kimeríthetetlen forrás, vezető irányelv: az meditációs  objektum. Objektuma állandó szemlélődésnek, mindig újból és újból való megrendült  csodálkozásnak. Az ember megtanulja százféleképpen alkalmazni, úgy tudja nézni, esetleg órák hosszat, mint a keleti aszkéták mandaláikat. Mint a misztikusok a világ nagy jelképeit: a  csillagot, a kört vagy a háromszöget. Meditációs objektum a kép, vagy gondolat, amely az  emberbe állandóan visszatér, amely mindig új és új alakban, de mindig sajátságosan  egyformán ugyanaz tud maradni. (Anthologia humana 15. o.) Európa vak és gyógyíthatatlan tevékenységmániája volt, és maradt akadálya annak, hogy az  ember itt az őskori és keleti

Önmagadhoz csak a világon keresztül vezet az út

Hamvas Béla, Szathmári Botond

„ELŐADÁSOKK" KÜLSŐ ÉS BELSŐ UTAK

Távoli helyekre vezető előadássorozat olyan klasszikus utazásokról, melyeket végigjárva az ember saját belső világába is betekintést nyer.

2014. május 14., szerda 19.00

A hagyomány útján, a normális ember felé - Hamvas Béla bölcseletének tengelye

Előadó: Szathmári Botond vallásfilozófus

Az előadás a válságelemzésből elindulva végigköveti Hamvas Béla szellemi útját az egyetemes hagyomány megtalálásáig, bejárva a világ szent tanításainak köreit, végül bemutatja a hamvasi normális ember lényegét.

Szathmári Botond a Tan Kapuja Buddhista Főiskola tanára. Fő kutatási területe a tibeti kultúra és a XIX. századi európai élet- és egzisztenciafilozófia. 27 éve, Dr. Szilágyi Imre vezetésével, megalapították a Hamvas Béla Kört, ami azóta is töretlenül működik. Több, Hamvasnak szentelt kötet szerkesztője, és mintegy tucat tanulmányt írt Hamvas bölcseletéről különböző kötetek, folyóiratok számára. 2012-ben Hamvas Béla-díjat kapott.

Helyszín: Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér (1067 Bp., Eötvös utca 10.)
Jegyár: 1200 Ft; diák/nyugdíjas/terézvárosi jegyár: 800 Ft 

Népszerű bejegyzések

Kövess a Facebookon!