Ugrás a fő tartalomra

Kiemelt

Hamvas-szókincstár

Hamvas-szókincstár „…a szó megnevez és megszólít, életre kelt” Szakács Gábor szerkesztésében Az a tíz-húsz-harminc kép vagy zenemű vagy vers, amely az embert hosszabb ideig kíséri,  meghitt élettárs. Az az egészen kevés gondolat, amelytől sohasem válik meg, amely minden  időben gondolkodás tárgya, örök és kimeríthetetlen forrás, vezető irányelv: az meditációs  objektum. Objektuma állandó szemlélődésnek, mindig újból és újból való megrendült  csodálkozásnak. Az ember megtanulja százféleképpen alkalmazni, úgy tudja nézni, esetleg órák hosszat, mint a keleti aszkéták mandaláikat. Mint a misztikusok a világ nagy jelképeit: a  csillagot, a kört vagy a háromszöget. Meditációs objektum a kép, vagy gondolat, amely az  emberbe állandóan visszatér, amely mindig új és új alakban, de mindig sajátságosan  egyformán ugyanaz tud maradni. (Anthologia humana 15. o.) Európa vak és gyógyíthatatlan tevékenységmániája volt, és maradt akadálya annak, hogy az  ember itt az őskori és keleti

Hamvas - Művészet és tér konferencia

A balatonfüredi Hamvas Béla Asztaltársaság az író születésnapjára a hagyományos megemlékezésen kívül rendhagyó programot szervezett. Gondolkodók, művészek, színészek, zenészek, festők, egyetemisták, tanárok, álmodozók alkotnak újra teret és művészetet.

Továbi infó a rendezvényről ide kattintva

A HAMVAS BÉLA ASZTALTÁRSASÁGRÓL

A szellemóriás hagyatékát őrző, ápoló társaság már akkor őrizte Hamvas Béla szellemi hagyatékát, amikor a gondolkodóval még nem volt olyan nagy divat jóban lenni. Az asztaltársaságot öt házaspár, Balatonfüredről, Pécselyről, és Veszprémből alapította, tiszteletbeli elnökei Sava Babić és Szőcs Géza

A Hamvas Béla Asztaltársaság azóta is, a Balaton kulturális fővárosában működik, töretlen lelkesedéssel és kiegyensúlyozott szakmai munkával. Hamvas Béla születésének napját ünnepelve (március 23.) minden évben megemlékezést tart a balatonfüredi Tagore sétány Hamvas-hársa mellett. A fát 2000-ben Sava Babic ültette, az ő ötlete volt, hogy mindig más nyelven olvassuk rá a FÁK esszé egy részletét a fára. Ebben az évben, eredeti (magyar) és kínai nyelven szólal meg a részlet. A faültetés gondolata Sava Babić-tól származik, Hamvas Béla a balatonfüredi Koloska völgy egyik hársfájáról írt szövege nyomán. 

Ebben az esztendőben, hagyományteremtő céllal, rendhagyó szellemidézést tart, gondolkodók, művészek, alkotók adnak újra - Hamvas Béla művein átszüremlődve - örökérvényű kérdésekre választ, alkotnak, ráolvasnak, teret nyitnak, kérdéseket tesznek fel a kérdések helyébe, zenét szólaltatnak meg a csend helyén.    

Népszerű bejegyzések

Kövess a Facebookon!