Ugrás a fő tartalomra

Kiemelt

Hamvas-szókincstár

Hamvas-szókincstár „…a szó megnevez és megszólít, életre kelt” Szakács Gábor szerkesztésében Az a tíz-húsz-harminc kép vagy zenemű vagy vers, amely az embert hosszabb ideig kíséri,  meghitt élettárs. Az az egészen kevés gondolat, amelytől sohasem válik meg, amely minden  időben gondolkodás tárgya, örök és kimeríthetetlen forrás, vezető irányelv: az meditációs  objektum. Objektuma állandó szemlélődésnek, mindig újból és újból való megrendült  csodálkozásnak. Az ember megtanulja százféleképpen alkalmazni, úgy tudja nézni, esetleg órák hosszat, mint a keleti aszkéták mandaláikat. Mint a misztikusok a világ nagy jelképeit: a  csillagot, a kört vagy a háromszöget. Meditációs objektum a kép, vagy gondolat, amely az  emberbe állandóan visszatér, amely mindig új és új alakban, de mindig sajátságosan  egyformán ugyanaz tud maradni. (Anthologia humana 15. o.) Európa vak és gyógyíthatatlan tevékenységmániája volt, és maradt akadálya annak, hogy az  ember itt az őskori és keleti

Válságban élni - Hamvas Béla (1897-1968)

Hamvas Béla kiállítás Szentendre
Hamvas Béla emlékkiállítást rendez a Ferenczy Múzeum és az ARS et VITA Alapítvány a Szentendrei Képtárban január 30 és március 23 között a „Válságban élni – Hamvas Béla (1897 – 1968)” címmel. 

A tárlathoz a szervezők Hamvas-idézeteket gyűjtenek, amiket bárki elküldhet az arsetvita.alapitvany@gmail.com emailcímre a forrás megadásával. A rendezők ugyanis ezekből egy válogatást szeretnének beépíteni a kiállítás anyagába. 

Hamvas Béla munkásságát jelentősen meghatározzák a Szentendrén eltöltött évek. Szellemi hagyatékának gondozása is jórészt Szentendréhez kötődik, Dúl Antal és MarghescuMária révén. 

A kiállítás Hamvas Béla máig élő, érvényes és hiteles gondolatait kívánja eljuttatni a különböző látogatói rétegekhez, reménykedve abban, hogy az életében mellőzött, sokat nélkülöző és csak halála után elismert író méltó fogadtatásra talál. 

A Szentendrei Képtár három termében megvalósuló kiállítás, nem csak az életmű titkaiba vezet be bennünket, hanem élő, interaktív programok keretében beszélgetésekre, dokumentumfilmek és színházi adaptáció bemutatására is sor kerül. A kiállítást végigjárva a látogató átfogó képet kaphat az életmű legfőbb gondolati csomópontjairól, megtekintheti Hamvas Béla megmaradt személyes tárgyait, dokumentumait. A látogatók lelki útravalóval gazdagodva távozhatnak a 20. századi magyar szellemi élet kiemelkedő alakját megidéző kiállításról.

A szervezők terve szerint a kiállítást Egerben és Balatonfüreden is bemutatják.

Népszerű bejegyzések

Kövess a Facebookon!