Ugrás a fő tartalomra

Kiemelt

Hamvas-szókincstár

Hamvas-szókincstár „…a szó megnevez és megszólít, életre kelt” Szakács Gábor szerkesztésében Az a tíz-húsz-harminc kép vagy zenemű vagy vers, amely az embert hosszabb ideig kíséri,  meghitt élettárs. Az az egészen kevés gondolat, amelytől sohasem válik meg, amely minden  időben gondolkodás tárgya, örök és kimeríthetetlen forrás, vezető irányelv: az meditációs  objektum. Objektuma állandó szemlélődésnek, mindig újból és újból való megrendült  csodálkozásnak. Az ember megtanulja százféleképpen alkalmazni, úgy tudja nézni, esetleg órák hosszat, mint a keleti aszkéták mandaláikat. Mint a misztikusok a világ nagy jelképeit: a  csillagot, a kört vagy a háromszöget. Meditációs objektum a kép, vagy gondolat, amely az  emberbe állandóan visszatér, amely mindig új és új alakban, de mindig sajátságosan  egyformán ugyanaz tud maradni. (Anthologia humana 15. o.) Európa vak és gyógyíthatatlan tevékenységmániája volt, és maradt akadálya annak, hogy az  ember itt az őskori és keleti

A budapesti Hamvas Béla Kör 2013. évi őszi összejövetelei


A budapesti HAMVAS BÉLA KÖR 2013. évi őszi összejövetelei: 

2013. (25. évfolyam) október 15. (kedd) 17.30 ór: Személyiség és tömeglény (Hamvas, Bergyajev, Buber és Dosztojevszkij gondolatai a perszonalizmusról). A beszélgetést bevezeti: Mayer Erzsébet. 

2013. (25. évfolyam) november 12. (kedd) 17.30 óra: Bergyajev a szabad személyiség prófétája. A beszélgetést bevezeti: Szathmári Botond. 

2013. (25. évfolyam) december 10. (kedd) 17.30 óra: A keleti és nyugati halhatatlanságról, Hamvas kapcsán. A beszélgetést bevezeti: Dörömbözi János. 

Helyszín: Budapesti Eötvös József Gimnázium (Bp. V. ker. Reáltanoda u. 5-7.)  

Népszerű bejegyzések

Kövess a Facebookon!