Ugrás a fő tartalomra

Kiemelt

Hamvas-szókincstár

Hamvas-szókincstár „…a szó megnevez és megszólít, életre kelt” Szakács Gábor szerkesztésében Az a tíz-húsz-harminc kép vagy zenemű vagy vers, amely az embert hosszabb ideig kíséri,  meghitt élettárs. Az az egészen kevés gondolat, amelytől sohasem válik meg, amely minden  időben gondolkodás tárgya, örök és kimeríthetetlen forrás, vezető irányelv: az meditációs  objektum. Objektuma állandó szemlélődésnek, mindig újból és újból való megrendült  csodálkozásnak. Az ember megtanulja százféleképpen alkalmazni, úgy tudja nézni, esetleg órák hosszat, mint a keleti aszkéták mandaláikat. Mint a misztikusok a világ nagy jelképeit: a  csillagot, a kört vagy a háromszöget. Meditációs objektum a kép, vagy gondolat, amely az  emberbe állandóan visszatér, amely mindig új és új alakban, de mindig sajátságosan  egyformán ugyanaz tud maradni. (Anthologia humana 15. o.) Európa vak és gyógyíthatatlan tevékenységmániája volt, és maradt akadálya annak, hogy az  ember itt az őskori és keleti

Szalay László Pál: Hamvas a múlandóságról

„Az ember kell, hogy a halál számára méreg, a pokol számára pestis legyen. Meg kell hogy fogja a halált és alaposan meg kell nézze.”  /Hamvas Béla/
Vannak utak, aminek a lezárása elképzelhetetlen. Mégis összegzésük, a számadás a végzett munkáról tartogat némi hasznot, de meg is kíván valamiféle fineszt. Így vagyok ezzel most én is. Hordoztam egy bélyeget, amivel gyakran azonosítottak, bár nem fedte teljes valómat. Hamvas gondolatainak óvatos átszűrése, halk kísérete, utána való csaholásom boldogító, tartalmas, felfedezésekkel tűzdelt és meghatározó volt. Úgy döntöttem, hogy a sok évvel ezelőtt elkezdett sorozatot befejezem. A zárókő elnevezése: Bevezetés a hamvasi thanatológiába. Vagyis bevezetés a befejezéshez. A kezdet és a vég úgyis ugyanabba a kézbe fut össze. Egyre megy. 

A gondolataimat, felvetéseimet a témában 2013. augusztus 22-én, csütörtökön este 19:15-től hallgathatják meg az érdeklődők a Debreceni Református Kollégiumban. Az előterjesztésem a Doktorok Kollégiuma Irodalmi és nyelvi szekció programjának része. Az alkalom az érdeklődők számára nyitott és ingyenes.

A befejezés nem lefejezés. A téma örök és hűségem a hamvasi művelethez megmarad. A megtartott előadások egy részét a Confessio, a Tekintet, a Népi Krónika, az Ars Naturae, a Ma és Holnap – a fenntartható fejlődés lapja folyóiratok gondozásba vették, és itt-ott fellelhetőek. Az anyag másik, terjedelmes része viszont még nyomtatásba eddig nem került. A lappangó lapokról annyit, hogy a hamvasi életmű nagy szavai, fogalmai vannak beléjük metszve. A vég tehát egy új kezdetet tartogat, amikor is mindezek a „megjegyzések az életműhöz” összefésültetnek, cséplőbotot kapnak a hátukra, rostába kerülnek, s papír alapon, könyv formájában kerülnek tálalásra. De ez már egy másik történet, a következő. Addig is ragadjuk meg az alkalmat és nézzünk hanyatló pilláiba. Múlandó és örök ez, csakúgy, mint magunk.


Népszerű bejegyzések

Kövess a Facebookon!