Ugrás a fő tartalomra

Kiemelt

Hamvas-szókincstár

Hamvas-szókincstár „…a szó megnevez és megszólít, életre kelt” Szakács Gábor szerkesztésében Az a tíz-húsz-harminc kép vagy zenemű vagy vers, amely az embert hosszabb ideig kíséri,  meghitt élettárs. Az az egészen kevés gondolat, amelytől sohasem válik meg, amely minden  időben gondolkodás tárgya, örök és kimeríthetetlen forrás, vezető irányelv: az meditációs  objektum. Objektuma állandó szemlélődésnek, mindig újból és újból való megrendült  csodálkozásnak. Az ember megtanulja százféleképpen alkalmazni, úgy tudja nézni, esetleg órák hosszat, mint a keleti aszkéták mandaláikat. Mint a misztikusok a világ nagy jelképeit: a  csillagot, a kört vagy a háromszöget. Meditációs objektum a kép, vagy gondolat, amely az  emberbe állandóan visszatér, amely mindig új és új alakban, de mindig sajátságosan  egyformán ugyanaz tud maradni. (Anthologia humana 15. o.) Európa vak és gyógyíthatatlan tevékenységmániája volt, és maradt akadálya annak, hogy az  ember itt az őskori és keleti

Hamvas totalitarizmus-felfogásáról a Hamvas Collegiumban

Thiel Katalin előadása Hamvas Béla totalitarizmus-felfogásáról március 12-én kedden 18 órakor folytatódik: az előadás-beszélgetés három témakört jár körül, az első a következő szövegek mentén halad:
Németség ( 3. Kötet 76. o.)
Messianizmus és diktatúra ( 3. Kötet 111. o.)
Óda a XX. századhoz (7. Kötet 343. o.)
A második részben a Karneválról és az Ugyanis című kisregényről lesz szó ( 2. Kötet 491-493. o.), a végén pedig a Kiengesztelődés című írással foglalkozunk majd. ( 4. Kötet 230. o.) Helyszín a szokásos:  Arset Vita Alapítvány, Budapest, V.ker, Váci u. 40. I.em./7. sz. (23-as kapucsengő),  érkezni ezúttal is 17.30-tól lehet.

Népszerű bejegyzések

Kövess a Facebookon!