Ugrás a fő tartalomra

Kiemelt

Hamvas-szókincstár

Hamvas-szókincstár „…a szó megnevez és megszólít, életre kelt” Szakács Gábor szerkesztésében Az a tíz-húsz-harminc kép vagy zenemű vagy vers, amely az embert hosszabb ideig kíséri,  meghitt élettárs. Az az egészen kevés gondolat, amelytől sohasem válik meg, amely minden  időben gondolkodás tárgya, örök és kimeríthetetlen forrás, vezető irányelv: az meditációs  objektum. Objektuma állandó szemlélődésnek, mindig újból és újból való megrendült  csodálkozásnak. Az ember megtanulja százféleképpen alkalmazni, úgy tudja nézni, esetleg órák hosszat, mint a keleti aszkéták mandaláikat. Mint a misztikusok a világ nagy jelképeit: a  csillagot, a kört vagy a háromszöget. Meditációs objektum a kép, vagy gondolat, amely az  emberbe állandóan visszatér, amely mindig új és új alakban, de mindig sajátságosan  egyformán ugyanaz tud maradni. (Anthologia humana 15. o.) Európa vak és gyógyíthatatlan tevékenységmániája volt, és maradt akadálya annak, hogy az  ember itt az őskori és keleti

Társadalmi méretű tudatbomlás - Pressing Lajos a Karneválról

fotó: zsolt.ro
"Aki nem olvasta Hamvas Béla Karneválját, azért érdemes elolvasnia, mert  egy csodálatos korrajzot és kórrajzot fest azokról a XIX. századdal kezdődő tendenciákról, amelyek éppen napjainkban csúcsosodnak ki, s amelyek lényege, hogy kultúránkban a társadalmi élet is egyre inkább ilyen töredékessé válik. A dolog gyökerei az úgynevezett "felvilágosodásra" nyúlnak vissza, amikor jelentős méretekben megbomlott egy addigi világkép. Mi az ami megbomlott? Végső soron az emberi tudat bomlott meg, mégpedig nemcsak az elmebetegben, hanem mondhatni társadalmi méretekben.

A társadalmi tudat bomlott meg, és ez a folyamat a felvilágosodással vette kezdetét, amikor az emberekben felbomlott a középkort jellemző szerves világkép. A középkorban vagy az ókorban például azért nem voltak a maihoz hasonló technológiák, mert egy olyan világképben, amely a világot egészben szemléli, nem minősül nyereségesnek, vagy rentábilisnek egy olyan vállalkozás, ami például megmérgezi a vizet úgy, hogy száz év múlva aztán már nem lehet azt meginni. És ezért nem csináltak ilyesmit, neem pedig azért, mert buták voltak és nem tudtak gépeket szerkeszteni.

A kínaiak évezredek óta ismerték a puskaport és nem jutott eszükbe, hogy lőjenek vele, mert a harcnak is más volt az értelme és a funkciója. Az olyasfajta termelés, amely a mai technológiát jellemzi, attól válik rentábilissá, hogy az ember nem tud egységet látni: nem látja önmaga és a világa egységét, nem látja önmaga és a többiek egységét, de nem látja saját múltjának, jelenének és jövőjének az egységét sem."

Pressing Lajos Hová tűntek a csodák? című könyvének Horror című fejezetéből (1994)

Népszerű bejegyzések

Kövess a Facebookon!