Ugrás a fő tartalomra

Kiemelt

Hamvas-szókincstár

Hamvas-szókincstár „…a szó megnevez és megszólít, életre kelt” Szakács Gábor szerkesztésében Az a tíz-húsz-harminc kép vagy zenemű vagy vers, amely az embert hosszabb ideig kíséri,  meghitt élettárs. Az az egészen kevés gondolat, amelytől sohasem válik meg, amely minden  időben gondolkodás tárgya, örök és kimeríthetetlen forrás, vezető irányelv: az meditációs  objektum. Objektuma állandó szemlélődésnek, mindig újból és újból való megrendült  csodálkozásnak. Az ember megtanulja százféleképpen alkalmazni, úgy tudja nézni, esetleg órák hosszat, mint a keleti aszkéták mandaláikat. Mint a misztikusok a világ nagy jelképeit: a  csillagot, a kört vagy a háromszöget. Meditációs objektum a kép, vagy gondolat, amely az  emberbe állandóan visszatér, amely mindig új és új alakban, de mindig sajátságosan  egyformán ugyanaz tud maradni. (Anthologia humana 15. o.) Európa vak és gyógyíthatatlan tevékenységmániája volt, és maradt akadálya annak, hogy az  ember itt az őskori és keleti

Hamvas Béla természetszemlélete (Ökoteológiai aspektusok az egzisztencializmus határvidékén)

Hamvas Rév-Komáromban

            Már csak két hét és kezdődik a Magyar Református Egyház (MRE) tudományos szimpóziuma, a Doktorok Kollégiuma. A tanácskozás idén Rév-Komáromban lesz a Selye János Egyetemen, augusztus 21-24. között. A Hamvas iránt érdeklődők bátran tervezhetnek egy kis kiruccanást, nyaralást a Felvidékre, mert augusztus 23-án, csütörtökön délután kerül sor Szalay László Pál előadására.
 Az Irodalmi és nyelvi szekcióban hetedik éve foglalkoznak Hamvassal a protestáns teológia szemszögéből. Ebben az évben Hamvas természetszemlélete kerül a vizsgálatok homlokterébe. A témaválasztás az elmúlt évben elhangzott előadás hozadéka is, amikor az imádkozó Hamvast elemezték. (Az előadás teljes szövege hozzáférhető: PoLíSz 2012/január, ill. Confessio 2011/4 lapszámokban.) A természet és az imádság kapcsolatáról szóló textusok ösztönzőleg hatottak, hogy ebbe az irányba folytatódjon a kutatás.
 A másik döntő hatás a vallás és a fenntartható fejlődés kapcsolatából adódott. Szalay László Pál a MRE Ökogyüleketeti Tanácsának tagja, aminek a feladata, hogy segítse a hívő közösségeket a teremtett világ megóvásában (www.okogyulekezet.hu).
A harmadik tényező pedig a Ma és Holnap folyóiratban elkezdett sorozata, amelyben a fenntartható fejlődés és az irodalom érintkezési pontjait veszi számba. A Litera-túra rovat első írása Thoreau Waldenjét járja körbe (www.maesholnap.hu).
Az Irodalmi és nyelvi szekció a tervezett programjaira minden érdeklődőt szeretettel vár legyen az a teológia vagy az irodalom elkötelezettje. Rév-Komáromban találkozunk!

Népszerű bejegyzések

Kövess a Facebookon!