Hamvas Béla természetszemlélete (Ökoteológiai aspektusok az egzisztencializmus határvidékén)

Hamvas Rév-Komáromban

            Már csak két hét és kezdődik a Magyar Református Egyház (MRE) tudományos szimpóziuma, a Doktorok Kollégiuma. A tanácskozás idén Rév-Komáromban lesz a Selye János Egyetemen, augusztus 21-24. között. A Hamvas iránt érdeklődők bátran tervezhetnek egy kis kiruccanást, nyaralást a Felvidékre, mert augusztus 23-án, csütörtökön délután kerül sor Szalay László Pál előadására.
 Az Irodalmi és nyelvi szekcióban hetedik éve foglalkoznak Hamvassal a protestáns teológia szemszögéből. Ebben az évben Hamvas természetszemlélete kerül a vizsgálatok homlokterébe. A témaválasztás az elmúlt évben elhangzott előadás hozadéka is, amikor az imádkozó Hamvast elemezték. (Az előadás teljes szövege hozzáférhető: PoLíSz 2012/január, ill. Confessio 2011/4 lapszámokban.) A természet és az imádság kapcsolatáról szóló textusok ösztönzőleg hatottak, hogy ebbe az irányba folytatódjon a kutatás.
 A másik döntő hatás a vallás és a fenntartható fejlődés kapcsolatából adódott. Szalay László Pál a MRE Ökogyüleketeti Tanácsának tagja, aminek a feladata, hogy segítse a hívő közösségeket a teremtett világ megóvásában (www.okogyulekezet.hu).
A harmadik tényező pedig a Ma és Holnap folyóiratban elkezdett sorozata, amelyben a fenntartható fejlődés és az irodalom érintkezési pontjait veszi számba. A Litera-túra rovat első írása Thoreau Waldenjét járja körbe (www.maesholnap.hu).
Az Irodalmi és nyelvi szekció a tervezett programjaira minden érdeklődőt szeretettel vár legyen az a teológia vagy az irodalom elkötelezettje. Rév-Komáromban találkozunk!

Népszerű bejegyzések

Kövess a Facebookon!