Ugrás a fő tartalomra

Kiemelt

Hamvas-szókincstár

Hamvas-szókincstár „…a szó megnevez és megszólít, életre kelt” Szakács Gábor szerkesztésében Az a tíz-húsz-harminc kép vagy zenemű vagy vers, amely az embert hosszabb ideig kíséri,  meghitt élettárs. Az az egészen kevés gondolat, amelytől sohasem válik meg, amely minden  időben gondolkodás tárgya, örök és kimeríthetetlen forrás, vezető irányelv: az meditációs  objektum. Objektuma állandó szemlélődésnek, mindig újból és újból való megrendült  csodálkozásnak. Az ember megtanulja százféleképpen alkalmazni, úgy tudja nézni, esetleg órák hosszat, mint a keleti aszkéták mandaláikat. Mint a misztikusok a világ nagy jelképeit: a  csillagot, a kört vagy a háromszöget. Meditációs objektum a kép, vagy gondolat, amely az  emberbe állandóan visszatér, amely mindig új és új alakban, de mindig sajátságosan  egyformán ugyanaz tud maradni. (Anthologia humana 15. o.) Európa vak és gyógyíthatatlan tevékenységmániája volt, és maradt akadálya annak, hogy az  ember itt az őskori és keleti

A Kőhegyen - Találkozás Dúl Antallal

A Kőhegyen - Találkozás Dúl Antallal
(dokfilm)

A Szolnoki TV, az szolnoki Art-mozi és a Szolnoki Önkormányzat dokumentumfilmet készített Dúl Antallal kőhegyi (Bubán dombi) kertjében,  Lőrincz Gabriella és Harcsa Béla közreműködésével.

A film szabad beszélgetés formájában Hamvas Béla műveinek alapgondolataira összpontosít, de a hamvasi tematika tovább gondolásához is szempontokat nyújt. Kiindulópontja a hagyomány, a szentkönyvek üzenete, az archaikus mesterek tanítása, a beavatások és realizációs technikák mai alkalmazhatlósága "az alapállás helyreállításában". -- Mert a cél , mondja Hamvas, nincs alacsonyra szabva: minden ember dolgozzon le az emberiség közös adósságából annyit, amennyit bír. "Az alapállás helyreállítása nem pszichológiai, nem társadalmi, nem vallásos, nem filozófiai, hanem egyszerű és konkrét és közvetlen létfeladat." -- Mindannyiunk ügye. 

Népszerű bejegyzések

Kövess a Facebookon!