Ugrás a fő tartalomra

Kiemelt

Hamvas-szókincstár

Hamvas-szókincstár „…a szó megnevez és megszólít, életre kelt” Szakács Gábor szerkesztésében Az a tíz-húsz-harminc kép vagy zenemű vagy vers, amely az embert hosszabb ideig kíséri,  meghitt élettárs. Az az egészen kevés gondolat, amelytől sohasem válik meg, amely minden  időben gondolkodás tárgya, örök és kimeríthetetlen forrás, vezető irányelv: az meditációs  objektum. Objektuma állandó szemlélődésnek, mindig újból és újból való megrendült  csodálkozásnak. Az ember megtanulja százféleképpen alkalmazni, úgy tudja nézni, esetleg órák hosszat, mint a keleti aszkéták mandaláikat. Mint a misztikusok a világ nagy jelképeit: a  csillagot, a kört vagy a háromszöget. Meditációs objektum a kép, vagy gondolat, amely az  emberbe állandóan visszatér, amely mindig új és új alakban, de mindig sajátságosan  egyformán ugyanaz tud maradni. (Anthologia humana 15. o.) Európa vak és gyógyíthatatlan tevékenységmániája volt, és maradt akadálya annak, hogy az  ember itt az őskori és keleti

A Hamvas-barakk, 2009

„A Hamvas-barakk ” installációs kiállítás Hamvas Béla hagyatékából


December 10-én 50-es évekbeli munkásszállássá változik a pécsi Művészetek és Irodalom Háza kiállítóterme.

Az intézmény Hamvas Bélához kötődő programsorozatának idei utolsó eseményeként nyílik meg a „Hamvas-barakk” installációs kiállítás, mely azt a raktárat eleveníti meg, ahol Hamvas Béla legtöbbször írt és alkotott. Az egyedülálló tárlat a Hamvas-hagyaték felhasználásával betekintést ad abba a miliőbe, amelyben Hamvas élete utolsó szakaszának mindennapjait tölteni volt kénytelen, és ahol csupán lopott időkben áldozhatott szellemi munkájának.

A program komoly erénye, hogy sikerült összefogni a PTE Művészeti Karával is, és ennek eredményeként dr. Aknai Tamás vezetésével, dr. Hegyi Csaba közreműködésével maguk a kurzuson részt vevő egyetemisták önálló műalkotással állítanak emléket Hamvas Bélának.

Hamvas Béla 1951-től 1964-ig segédmunkásként különböző munkásszállásokon, barakkokban töltötte hétköznapjait. Jegyzeteit egy faládában tartotta, amit az ottani hulladék deszkákból ácsoltak munkatársai. Jelen kiállítás felépítői arra vállalkoznak, hogy a Hamvas-hagyaték bemutatása mellett élővé, plasztikussá tegyék a látogatók számára azt a világot, amelyben Hamvas Béla élt.
A Művészetek és Irodalom Házában egy hónapon keresztül megtekinthető kiállításon a korabeli munkásszállások rekonstrukciója mellett – melyet a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának hallgatói építenek fel – láthatók lesznek a hagyaték hétköznapi használati tárgyai, kéziratok, naplójegyzetek, fényképek, valamint Kolostori Gábor dokumentumfilmje Hamvas Béláról.

Megnyitó: 2009. december 10. szerda, 18 óra

A kiállítást megnyitja: Dúl Antal, a hagyaték gondozója

„Bizonyos tekintetben” - Hamvas Béla most – művészeti programsorozat a Művészetek és Irodalom Házában 2009. október 15. és 2010. január 10. között


A programsorozat hármas célt tűz maga elé. Egyrészt mind többekkel megismertetni Hamvas Béla életét, munkásságát. Másrészt a közönség elé tárni a mai magyar szellemi élet kiválóságainak személyes Hamvas élményét. Végül szélesebb körben is szeretne elindítani egy olyan diskurzust, amely hozzájárul Hamvas Béla mai irodalmi, filozófiai, művészetelméleti recepciójához.
Éppen ezért a résztvevőket kifejezetten úgy választottuk ki, hogy adott tárgyban megfelelő szaktekintélynek számítsanak (Szántó F. István, Sava Babič, Popper Péter, Dúl Antal, stb.)
A program másik komoly erénye, hogy sikerült összefogni nemcsak a Jelenkor folyóirattal, hanem a PTE Művészeti Karával is, és ennek alapján dr. Aknai Tamás vezetésével, dr. Hegyi Csaba közreműködésével maguk a kurzuson részt vevő egyetemisták építik fel a sorozatzáró kiállítást. A tárlat a Hamvas hagyaték felhasználásával betekintést kíván adni abba a miliőbe, amelyben Hamvas élete utolsó szakaszában mindennapjait tölteni volt kénytelen, és ahol lopott időkben áldozhatott csak szellemi munkájának.

Az talán már nem is meglepő, hogy a szervezők hangsúlyt fektettek a programsorozat összművészeti jellegére is, hiszen nem csak előadások várják a közönséget és az egyetemi hallgatókat, hanem színházi előadás, film, borkóstoló, felolvasószínház is szerepel a terítéken.

Népszerű bejegyzések

Kövess a Facebookon!