Elhunyt Darabos Pál, a budapesti Hamvas Béla Kör alapítója

Elhunyt Darabos Pál, a budapesti Hamvas Béla Kör alapítója, az Egy életmű fiziognómiája című Hamvas-monográfia szerzője. Temetése 2012. július 4-én szerdán, 14 órakor lesz az Óbudai Temetőben.

Művei:

Darabos Pál: Hamvas Béla. Egy életmű fiziognómiája. I-III. (2002. Bp. Hamvas Intézet)
Darabos Pál – Molnár Márton (szerk): In memoriam Hamvas Béla (2002. Bp. Hamvas Intézet)
Darabos Pál: René Guénon élete és életműve a hagyomány gondolatainak szolgálatában (in: Szathmári Botond (szerk.): Gyémántnál keményebb. 100 éve született Hamvas Béla.; 1997. Bp. Mont Humán Menedzser Iroda)
Édesapja kisiparos volt, édesanyja a háztartásban dolgozott. 1945 és 1949 között a helyi gimnáziumban az ifjúsági könyvtárat kezelte. A Városi Könyvtárban töltötte szabadidejét könyvtári önkéntesként. Itt, a Féja Géza vezetése alatt álló soknyelvű és tartalmú, mintegy harmincezer kötetes könyvtárban tárult ki előtte a teljes szellemi világ. 1954-től kezdve a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárában dolgozott. Itt ismerte meg Hamvas Béla, a harmincas–negyvenes évek folyóiratainak hasábjain rejtőző munkásságát, és Féja Gézáét is. Hamvas Bélával 1958-ban ismerkedett meg személyesen az akadémiai könyvtárban. A B-listázott Hamvas műveinek megismerése akkor csak nagyon kevesek számára volt lehetséges. E művek megismerését és szellemi hátterük, a hagyomány általa legteljesebben kifejtett gondolatának felderítését tűzte ki célul maga elé még a hatvanas években. A 60-as években elsősorban az akkori kortárs amerikai írók, a „beat-nemzedék” képviselőinek, elsősorban Jack Kerouacnek és J. D. Salingernek a művei kapcsán írt.

Hamvas Béla műveivel és a hagyomány gondolatával kapcsolatos nézeteinek összefoglalására a nyolcvanas években írta meg Hamvas-monográfiáját. Angol, francia és német nyelvű művekből készült és megjelent fordításai, valamint hozzájuk fűzött tanulmányai is a hagyomány gondolatkörének megismertetését szolgálják.

Az életrajz forrása a Wikipédia

Népszerű bejegyzések

Kövess a Facebookon!