Ugrás a fő tartalomra

Kiemelt

Hamvas-szókincstár

Hamvas-szókincstár „…a szó megnevez és megszólít, életre kelt” Szakács Gábor szerkesztésében Az a tíz-húsz-harminc kép vagy zenemű vagy vers, amely az embert hosszabb ideig kíséri,  meghitt élettárs. Az az egészen kevés gondolat, amelytől sohasem válik meg, amely minden  időben gondolkodás tárgya, örök és kimeríthetetlen forrás, vezető irányelv: az meditációs  objektum. Objektuma állandó szemlélődésnek, mindig újból és újból való megrendült  csodálkozásnak. Az ember megtanulja százféleképpen alkalmazni, úgy tudja nézni, esetleg órák hosszat, mint a keleti aszkéták mandaláikat. Mint a misztikusok a világ nagy jelképeit: a  csillagot, a kört vagy a háromszöget. Meditációs objektum a kép, vagy gondolat, amely az  emberbe állandóan visszatér, amely mindig új és új alakban, de mindig sajátságosan  egyformán ugyanaz tud maradni. (Anthologia humana 15. o.) Európa vak és gyógyíthatatlan tevékenységmániája volt, és maradt akadálya annak, hogy az  ember itt az őskori és keleti

A beváltás helye - 15 éves a százhalombattai Hamvas Béla Szellemi Szabadegyetem

A százhalombattai Hamvas Béla Városi Könyvtár május 18-án ünnepség keretében emlékezett vissza az elmúlt 15 esztendőre és arra a több mint 100 előadóra, akik a válság-hagyomány-realizálás háromszögébe lépve szóltak az érdeklődő közönséghez. Az alkalom vendégei voltak Szőcs Géza kulturális államtitkár, Vezér Mihály Százhalombatta polgármestere, József Rozsnyai Júlia színművésznő, Szabó Sándor gitárművész. Az est házigazdája a népfőiskolai program szervezője, Hamvas Béla szellemi örökségének elkötelezett ébren tartója Baka Györgyi költőnő volt.

Két kiadvánnyal is szerette volna emlékezetessé tenni a százhalombattai szellemi műhely az évfordulót. Az egyik csemege Hamvas Béla: Fák c. hangoskönyv, ami József Rozsnyai Júlia színművésznő előadásában hallható. A másik kuriózum A beváltás helye c. esszékötet, amit Baka Györgyi szerkesztett. A kötetben 17 szerző kapott helyet, akik Hamvas Béla aktualitásáról és életalakító hatásáról vallanak. Mind a két kiadvány limitált példányszámban jelent meg, kereskedelmi forgalomba nem kerül.

A hírt beküldte: Szalay László Pál
Népszerű bejegyzések

Kövess a Facebookon!