HamvasBéla.org - Philosophia Normalis (2006)


„Irtózom attól, hogy bölcs, vagy hős, vagy szent leszek. Magasabb igényem van. Normális ember kívánok lenni.” írta Hamvas Béla Unicornis című művében. Több alapítvány együttműködésének köszönhetően elindult a HamvasBéla.org

A kolozsvári Vivarte Alapítvány kezdeményezésére, a budapesti Ars et Vita Alapítvány és a koppenhágai Hamvas Béla Klub közreműködésével, ez évben elkezdődött a Hamvas Béla nevéhez, életművéhez kapcsolódó szervezetek és személyek összefogása az internet adta lehetőségekkel és a hálózatépítés eszközeivel élve - a „nincsenek határok” jegyében. Az e-projekt eredményeként az interneten már elérhető a HamvasBéla.org honlapja (a www.hamvasbela.org címen), valamint április utolsó hétvégéjén sor került az említett szervezetek találkozójára, Szentendrén – mely találkozó egyébként egy Hamvas Béla nevéhez kapcsolódó internetes fórum találkozójaként indult. (A fórum jelenleg is működik és elérhető az Index.hu-n.)


Civil szervezetek közötti együttműködés – a Hamvas Béla Baráti Kör.


A szentendrei találkozó „Látókörén” – melyet a Koppenhágai Hamvas Béla Klub aktív tagja, Lázár Ervin Járkáló vezetett, a Magyarországról, Romániából, Szlovákiából és Dániából érkező résztvevők egy Az öt géniusz munkanévre hallgató tábor- és rendezvénysorozaton kezdtek el dolgozni, mely a Kárpát-medence különböző helyszíneire vinné el a résztvevőket, Hamvas Béla Az öt géniusz című írásának megfelelően. A Találkozó gazdag programjának színvonalát tovább emelte, hogy Dúl Antal, a Hamvas-életmű kiadója-szerkesztője, Margescu Mária, a budapesti Ars et Vita Alapítvány vezetője, valamint Czakó Gábor, a Beavatás c. televíziós esszésorozat alkotója is aktívan részt vett.


A láthatatlan történet


A posztumusz Kossuth-díjas Hamvas Béla (1897-1968) a magyar kultúra különös, egyedülálló alakja, akinek rendkívül szerteágazó érdeklődési körébe éppúgy beletartozott a klasszika-filológia, a művészettörténet, mint a keleti vallások és a szent nyelvek. Írásai a filozófiához, a kultúrtörténethez és a teológiai értekezésekhez egyaránt közelítenek. Regényei, tanulmányai, esszéi és naplói egyedülálló kifejezőerővel és tisztánlátással mutatják meg, mit kellene átmentenünk a Kelet és a Nyugat kultúrájából a 21. századba – ha emberhez méltó életet akarunk élni. Életművének meghatározó élménye az "univerzális orientáció és transzparens egzisztencia", azaz a hiteles lét és a modern világ közötti ellentmondás.


Hamvas Béla - az életmű


Hamvas Béla életműve a magyar szellemi életben kiemelkedő jelentőséggel bír. Ő volt az egyike, aki Magyarországon utat nyitott az egyetemes emberi tradíció gondolatkörének megismeréséhez. "Nem rendszereket kell alkotni, hanem az ébresztő elemek folyamatos sorát biztosítani". Hamvas mindig távol tartotta magát az izmusok szektásságától és szükségszerű szűklátókörűségétől, amikkel szemben az egyetemességet kereste, ami nem áll szemben semmilyen más irányzattal, hanem irányzatok feletti. Hamvas számára bármilyen mű hitelességét csak a mögötte álló hiteles élet adhatja meg, amelynek alapja a gondolat-szó-tett azonossága. Ő a műveit élte, és életét művé tisztította, ennek értelmében, alkotásaiban szerves egységbe forrt a bölcselet, vallás, művészet és élet.” – írja róla Dúl Antal, az életmű kiadója-szerkesztője.


HamvasBéla.org – A pácban mindenki benne van


A HamvasBéla.org honlapján található (folyamatosan bővülő) virtuális könyvtárban Hamvas Béla közel 30, fotókkal illusztrált írása olvasható, melyek egy átfogó képet nyújtanak az író munkásságáról, és mintegy bevezetőül is szolgálnak az életmű megismeréséhez. Olvasható a honlapon továbbá élettörténete, valamint a naplójáról készített felvételek is megtekinthetőek. A Média menüpont alatt különböző Hamvas Béla életművéről szóló vagy általa inspirált hang- (Béla Hamvas Group for Intuitive Music, Szemző Tibor) és videóanyagok is elérhetőek (részletek a Farkas Jenő és Lázár Ervin Járkáló által készített Beszélgetések Hamvas Béláról című dokumentumfilmből, valamint Farkas Jenő Függő – Hamvas Béla nyomában című játékfilmjéből), valamint a Magyar Rádió A méhesben című hangjátéka is. A honlapon ugyanakkor sajátos képeslap-küldő oldal és (hamarosan működőképes) fórum található, melyek nemcsak a hálózatépítést, de a világban sokfelé elszórtan élő emberek közötti kommunikációt és a különböző alprojekteken (fordítások, kiadványok, tábor) való munkát is megkönnyíti majd.


"1955-ben egyetlen ember élt Magyarországon, aki Herakleitosszal, Buddhával, Lao Ce-vel és Shakespeare-rel mindenikük anyanyelvén nemcsak beszélgetni, hanem beszélni is tudott volna. Ha az emberi szellem e négy prófétája Tiszapalkonyán szállt volna le a repülőről, s ha megszólították volna az első munkást, s az épp Hamvas Béla lett volna, s miután három éjszakát átbeszéltek volna vele (nappal ugyanis Hamvasnak maltert kellett volna hordania, de lehet, hogy vendégei segédkeztek volna neki) - nos, vajon mit gondoltak volna ezek arról: ha ebben az országban ilyen egy segédmunkás, vajon milyenek lehetnek az ország írástudói? De, szétnézve az országban, mindent megértettek volna." (Szőcs Géza)Népszerű bejegyzések

Kövess a Facebookon!