Ugrás a fő tartalomra

Kiemelt

Hamvas-szókincstár

Hamvas-szókincstár „…a szó megnevez és megszólít, életre kelt” Szakács Gábor szerkesztésében Az a tíz-húsz-harminc kép vagy zenemű vagy vers, amely az embert hosszabb ideig kíséri,  meghitt élettárs. Az az egészen kevés gondolat, amelytől sohasem válik meg, amely minden  időben gondolkodás tárgya, örök és kimeríthetetlen forrás, vezető irányelv: az meditációs  objektum. Objektuma állandó szemlélődésnek, mindig újból és újból való megrendült  csodálkozásnak. Az ember megtanulja százféleképpen alkalmazni, úgy tudja nézni, esetleg órák hosszat, mint a keleti aszkéták mandaláikat. Mint a misztikusok a világ nagy jelképeit: a  csillagot, a kört vagy a háromszöget. Meditációs objektum a kép, vagy gondolat, amely az  emberbe állandóan visszatér, amely mindig új és új alakban, de mindig sajátságosan  egyformán ugyanaz tud maradni. (Anthologia humana 15. o.) Európa vak és gyógyíthatatlan tevékenységmániája volt, és maradt akadálya annak, hogy az  ember itt az őskori és keleti

Hamvas életműve: Németországban már bekerülhet a filozófiai kánonba

Hamvas Béla filozófus, író életművének németországi megismertetésén fáradozik a berlini magyar kulturális intézet (Collegium Hungaricum Berlin - CHB); az első jelentős eredmény egy kutatói állás létrehozása lehetne a mainzi egyetem filozófiai intézetében.

Can Togay János, a CHB igazgatója elmondta: a mainzi Johannes Gutenberg egyetemen rendszeresen foglalkoznak Hamvas életművével, szemináriumokat tartanak a Németországban egyelőre kevéssé ismert magyar filozófus németül elérhető munkáiról. Az egyetem gyakorlati filozófia tanszékét vezető Stephan Grätzel professzor irányításával arra törekednek, hogy Hamvast "beemeljék a Németországban tanított filozófiai kánonba".
   
Ez nagyon fontos lépés lehetne a Hamvas-életmű külföldi megismertetésében, hiszen ha egy német egyetem beépíti tananyagába a magyar szerzőt, akkor előbb-utóbb más egyetemek is követhetik. Hamvas "gondolkodása így inspiráló jelenlétre tehetne szert német közegben", ami jelentős eredmény volna, hiszen a legutóbbi idők kultúrtörténete azt mutatja, hogy "a magyar irodalom és gondolkodás útja Németországon keresztül vezet a világba" - mondta a CHB igazgatója.
   
Mainzban egyetemi kutatói állást terveznek, kifejezetten Hamvas Béla munkásságának vizsgálatára. Az álláshely fenntartásának költségei bő háromnegyed részben rendelkezésre állnának, amennyiben magyar forrásból a fennmaradó egynegyedet, nagyjából 20 ezer eurót (6 millió forintot) biztosítani lehetne. A CHB ehhez keres jelenleg támogatókat - tette hozzá.
   
A CHB hosszabb ideje dolgozik a magyar filozófia és esszéirodalom egyik legeredetibb képviselőjeként számon tartott Hamvas németországi recepciójának elősegítésén. A több mint 40 éve elhunyt szerző életműve, "a jelenlegi válságban igen aktuális gondolatai szerte Európában termékeny talajra hullhatnak" - fogalmazott Can Togay János. Hozzátette: Földényi F. László irodalomtörténész segítségével sikerült Hamvast megismertetni Peter Sloterdijkkal, az egyik leghíresebb és leginkább befolyásosnak tartott kortárs német filozófussal, aki a német nyelven elérhető művek tanulmányozása alapján Hamvast "a metafizika mártírjának" nevezte.
   
A CHB Felkészülés Hamvas Bélára címmel 2010 óta szervez programokat, 2011 májusában például Hamvas-szimpóziumot rendeztek, Can Togay János pedig - a folyamatosság jegyében - hétfő esténként hűséges törzsközönség előtt felolvasást tart Hamvas műveiből a CHB-ban.
   
Hamvas műveit Magyarországon sokáig szamizdatban terjesztették, munkássága csak jóval a halála után, a rendszerváltást követően vált szélesebb körben ismertté - és elismertté. Ezt jelzi például az 1990-es posztumusz Kossuth-díj. A Karnevál, a Titkos jegyzőkönyv, A bor filozófiája és a további mintegy húsz önálló kötet, valamint több tucatnyi esszé, tanulmány és recenzió szerzőjének életműve német nyelven igen töredékesen hozzáférhető. A CHB egyik fő törekvése ezért, hogy minél több fordítás készüljön. Jelenleg a Szilveszter című Hamvas-regény fordítását szervezi a berlini magyar kulturális intézet.

Forrás itt

Népszerű bejegyzések

Kövess a Facebookon!