Ugrás a fő tartalomra

Kiemelt

Hamvas-szókincstár

Hamvas-szókincstár „…a szó megnevez és megszólít, életre kelt” Szakács Gábor szerkesztésében Az a tíz-húsz-harminc kép vagy zenemű vagy vers, amely az embert hosszabb ideig kíséri,  meghitt élettárs. Az az egészen kevés gondolat, amelytől sohasem válik meg, amely minden  időben gondolkodás tárgya, örök és kimeríthetetlen forrás, vezető irányelv: az meditációs  objektum. Objektuma állandó szemlélődésnek, mindig újból és újból való megrendült  csodálkozásnak. Az ember megtanulja százféleképpen alkalmazni, úgy tudja nézni, esetleg órák hosszat, mint a keleti aszkéták mandaláikat. Mint a misztikusok a világ nagy jelképeit: a  csillagot, a kört vagy a háromszöget. Meditációs objektum a kép, vagy gondolat, amely az  emberbe állandóan visszatér, amely mindig új és új alakban, de mindig sajátságosan  egyformán ugyanaz tud maradni. (Anthologia humana 15. o.) Európa vak és gyógyíthatatlan tevékenységmániája volt, és maradt akadálya annak, hogy az  ember itt az őskori és keleti

Scientia sacra - Aranykor és Apokalipszis - Kőfaragó József kiállítása


Megnyílt Kőfaragó József "Scientia sacra - Aranykor és Apokalipszis" című kiállítása. A tárlat február 19-ig megtekinthető Békásmegyer-Ófaluban a Szent József házban.A Szent József ház címe: 1038 Békásmegyer-Ófalu, Templom utca 20. Minden héten kedden és csütörtökön 14 - 18 óráig, valamint vasárnaponként 9:45 - 11:00 óráig tekinthető meg. 

A kiállítást Horváth Géza irodalomtörténész nyitotta meg.  A megnyitóról felvétel készült, amit a kiállítás idején a látogatók is megnézhetnek felvételről, ezen kívül Hamvas Béla jogutódjának egy beszélgetése is megtekinthető a kiállítás keretében.
 

Népszerű bejegyzések

Kövess a Facebookon!